Patryk Kotarba

Obecnie związany pracą z nową marką na krakowskim rynku gastronomicznym FoodFans, zajmującą się nowoczesnym cateringiem i dietami. Na jakiś czas objął stanowisko szefa kuchni w bardzo prestiżowym obiekcie jakim jest Tauron Arena Kraków, obsługując nie raz imprezy i największe światowe koncerty na ponad 25 tys. ludzi. Executive szef w Grupie Scandale zarządzający trzema dużymi restauracjami, wraz z bankietem otwarcia i oryginalną kartą menu ekskluzywnego klubu Scena 54 Katowice, były szef kuchni tworzący od podstaw pracę na kuchni w restauracji Ponidzie w 4-gwiazdkowym hotelu „Słoneczny Zdrój” w Busko-Zdroju.

Umiejętności i doświadczenie zdobywał m.in. w renomowanej restauracji „Le Scandale” oraz znanym podkrakowskim kompleksie „Dwór w Tomaszowicach”. Pasjonat kuchni francuskiej. Często sięgał po tradycyjne produkty regionów Polski łącząc je z innowacyjnymi technikami przyrządzania dań. Gotował dla Prezydenta RP, Prezydenta Niemiec, polityków, aktorów i gości z zagranicy. Prowadzi szkolenia, pokazy gotowania na żywo i eventy kulinarne różnych kuchni świata. Chcąc dzielić się swoją pasją z młodymi adeptami sztuki, współtworzy Ogólnopolskie konkursy kulinarne i zasiada niejednokrotnie jako członek jury w prestiżowych konkursach.  Trzykrotny zdobywca „żółtej czapki” Przewodnika Gault&Millau, doceniony za wykorzystywanie najwyższej jakości produktów i autorskie kompozycje, takie jak zupa z fasoli korczyńskiej „Niech to diabli… w Busku pyszną zupę dali” oraz „Łosoś pachnący kubańską kawą w towarzystwie dy-ni”. Jedyny w tych latach uczestnik  z regionu świętokrzyskiego w ogólnoświatowym projekcie „Good France” oraz poszerzając swoje kompetencje zawodowe uzyskuje tytuł Mistrza w zawodzie ku-charz przyznany przez Pomorską Akademię Kulinarną.

Uczestnik w 2017 roku prestiżowego szkolenia w szkole Bocuse’a w Lyon. Członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich z siedziba w Gdańsku oraz Członek Stowarzyszenia  Małopolskich Kucharzy i Cukierników z siedziba w Krakowie. Otwarł z dużym sukcesem hotel „Limanowa” w Limanowej -praca od podstaw i realizacje planów do momentu uruchomienia obiektu wraz z atrakcyjnym autorskim menu. Otwarł dom weselny „Lawenda” w Nieprowicach – zakres prac nadzorowany do bankietu otwarcia i pomoc w dalszych etapach. Otwarcie w 2019 roku krakowskiej restauracji „U Muszkieterów” wraz z kompozycją swojego autorskiego menu.

Pisze felietony oraz przepisy dań do prestiżowych gazet branżowych. Organizował przy współpracy z Giancarlo Russo prestiżowy konkursu „Arte Culinaria” dla szefów kuchni, kucharzy i ludzi z branży oraz aktorów i celebrytów. Realizacja wraz z bardzo znanymi kucharzami z Polski książki kulinarnej pt. „Od kuchni II” przy współpracy z Akademią Kulinarną.

sad