Stół pięknie nakryty

Kinga Karasińska

Jak zaskoczyć gości niebanalną dekoracją na stole, nie wydając na to fortuny? Potrzebujesz szklanego, niskiego wazonu oraz kwiatów o prostej formie – proponujemy białe róże, bez liści na łodygach, które obcinamy prawie na równo do rantu wazonu. Aby dodać dekoracji unikatowego wyglądu, obok stawiamy podobny wazon, który uzupełniamy cebulkami szczypiorku – taka ozdoba jest zaskakująca i niebanalna!

Oliwa pietruszkowa

Janusz Garncarczyk

Aby zrobić domową oliwę pietruszkową, o pięknym zielonym kolorze, wystarczy posiekać 3 pęczki natki pietruszki i wymieszać z 250 ml oliwy lub oleju. Całość zblendować (najlepiej w thermomixie). Podgrzać do temp 56°C i przez ok 15 minut utrzymywać tę temperaturę. Następnie przelać naszą zieloną, pietruszkową masę na filtr do kawy i czekać, aż oliwa się przefiltruje. Podobną oliwę można zrobić że szpinaku, szczypiorku, rukoli, rozmarynu i wielu innych ziół.

Obieranie pomidora

Maciej Grubman

Jeśli chcesz szybko obrać pomidory, wystarczy że opalisz skórkę małym palnikiem gazowym, a następnie włożysz je na chwilę do wody z lodem. Teraz już tylko pozostaje obrać je bez kłopotu!

Sposób na idealną tartę

Janusz Garncarczyk

Jeśli zależy nam aby tarta miała nienaganną formę po upieczeniu i by można było w niej zapiec co tylko nam się zamarzy, to po wyłożeniu formy ciastem, zemnijmy dokładnie kawałek papieru do pieczenia trochę większy niż nasza forma i dokładnie przykryjmy nim ciasto w kontakcie, następnie wsypmy ryż lub kaszę do wysokości rantów i pieczmy w piekarniku. Po upieczeniu pozbywamy się kaszy i papieru, mamy piękną formę na tartę, którą wystarczy już tylko wypełnić nadzieniem, masą, i zapiec.

Chłodne wino w kieliszku

Aneta Maślanka

Wystarczy zamrozić winogrona i dodać po kilka sztuk do kieliszka z winem. Owoce nie rozcieńczą nam wina, jak lód, ale wspaniale nam go schłodzą. Możemy do tego użyć innych owoców – prosecco z maliną lub truskawką stworzy duet doskonały 🙂

Świeża sałata przez wiele dni

Janusz Garncarczyk

Wystarczy, że umytą sałatę włożymy do szklanej miski, położymy na niej listek ręcznika kuchennego i zawiniemy całość folią streczową. Ręcznik wchłonie nam wodę, która jest główną przyczyną szybkiego gnicia sałat.

Cebula

Janusz Garncarczyk

Jeśli nie chcemy, żeby przy krojeniu cebuli ciekły nam łzy, włóżmy ją na dwie godziny przed krojeniem do lodówki. Schłodzona powinna być dla nas łaskawsza i nie będziemy już przez nią płakać 🙂

Przesolona potrawa

Janusz Garncarczyk

Zdarzyło Wam się przesolić potrawę? A komu nie? Aby usunąć niewielki nadmiar soli z zupy lub sosu, można wrzucić do garczka z potrawą obranego ziemniaka i gotować przez 15 minut. Ziemniak wchłonie sól. Pamiętajmy, że również ziemniak ma ograniczoną możliwość absorpcji soli. Również jabłko sprawdza się doskonale w roli pochłaniacza soli.

Niedojrzałe pomidory?

Janusz Garncarczyk

Tutaj pomoże jabłko. Zamknijmy pomidory z jabłkiem w papierowej torbie. Etylen wydzielany przez jabłka przyśpieszy dojrzewanie pomidorów.

Zagęszczanie zup i sosów

Janusz Garncarczyk

Nie musimy używać do tego kilogramów mąki. Można zagęścić zupę, gulasz, lub sos ścierając ziemniaka, cukinię lub np. dynię do potrawy. Wystarczy wszystko razem chwilę gotować.

Twarde ciasteczka?

Janusz Garncarczyk

Jeśli zdarzy się nam, że ciasteczka które właśnie upiekliśmy są bardzo twarde, to zamknijmy je w szczelnym pojemniku ze skórkami od jabłek. Taki trik, sprawi, że ciasteczka nawilgną, a dodatkowo zyskają pełniejszego smaku. Ten sposób świetnie sprawdza się w okresie Bożego Narodzenia, kiedy z piekarnika wyciągniemy zbyt twarde pierniczki.

Gotowanie zielonych warzyw

Janusz Garncarczyk

Aby zielone warzywa nie traciły koloru podczas gotowania, dodaj do wody pół łyżeczki cukru lub sody oczyszczonej. Pamiętajmy również, że nie gotujmy zielonych warzyw zbyt długo! Powinny być jędrne i chrupiące, wtedy smakują najlepiej! A czy wiecie, że warzywa wrzucamy na wrzątek, a nie gotujemy je od zimnej wody? To wskazówka, którą warto zapamiętać!

Zielony słonecznik

Janusz Garncarczyk

Słonecznik może w fajny sposób uatrakcyjnić sałatkę lub inną potrawę. Wystarczy obrane ziarna zagotować w wodzie z odrobiną sody oczyszczonej, a następnie wysuszyć. Słonecznik nabierze pięknego, zielonego koloru, co na pewno zrobi wrażenie na Waszych znajomych!

Banany

Janusz Garncarczyk

Zawsze za szybko czarnieją i wyglądają nieapetycznie. Aby dłużej zachowały ładny wygląd i smak wystarczy, miejsce gdzie spotykają się ich ogonki, zawinąć szczelnie folią streczową do żywności.

Co zrobić z resztką wina w butelce?

Janusz Garncarczyk

Otwarte wino, pozostawione w butelce, zepsuje się lub zwietrzeję. Możemy je wykorzystać w późniejszym czasie do gotowania, wystarczy je przelać je do foremek na lód i zamrozić, a w odpowiednim czasie, gdy będzie potrzebne, dodać do sosu lub innej potrawy.

sad