Sylwester Lis

Wychowałem się na wsi wśród natury. Znam doskonale prawdziwy smak pomidorów prosto z „krzaka” czy jabłek lub czereśni zerwanych z drzewa. Te doświadczenia mają wielki wpływ na moją edukację kulinarną. Przez cały okres mojej kariery kucharza, naturalność w kuchni była moją myślą przewodnią. Tak jest do dzisiaj…

 

Kariera

Swoje pierwsze doświadczenie w zawodzie zdobyłem w restauracjach w Limanowej.
Po przyjeździe do Zakopanego zacząłem konsekwentnie realizować swoje marzenia i ciężką pracą dążyć do jednego celu – być jak najlepszym kucharzem i osiągnąć perfekcje w swoim zawodzie. Miałem przyjemność współpracować z wieloma znakomitymi Szefami Kuchni m.in Kurt Scheller, Wojciech Modest Amaro, Paweł Oszczyk, Andrzej Bryk, Rober Sowa czy Norbert Niederkofler. Organizowałem pracę na wielu kuchniach w hotelach i restauracjach o najwyższym standardzie. Zawsze szukałem różnego rodzaju wyzwań, co pomogło mi w zdobyciu doświadczenia przy organizowaniu różnych bankietów, wesel, uroczystych kolacji, cateringów czy innych ciekawych eventów organizowanych czasami, w bardzo zaskakujących miejscach. Tak bogate doświadczenie pragnę przekazać kolejnym pokoleniom.

W 2010 r. założyłem firmę FoxTeam, która zajmuje się szkoleniem w segmencie Horeca, pracowników kuchni, restauracji, barów na różnych etapach kariery zawodowej.

Nagrody, osiągnięcia, ciekawe wydarzenia w mojej karierze

  • Mistrz Polski w „Najlepsza Potrawa z Pstrąga”
  • Mistrz Polski w „Najsmaczniejszy Żurek”
  • Mistrz Małopolski w konkursie „Potrawy Wegańskie”
  • I miejsce w konkursie „Prezentacja Deseru”
  • III miejsce w ogólnopolskim konkursie „Potrawy Wegetariańskie”
  • Mistrz Polski w konkursie „Gotowanie Na Żywym Ogniu”
  • Mistrz Polski w konkursie „Najlepsza Potrawa z Baraniny”
  • I miejsce w Kulinarnej Gali Dań Wegańskich”
  • IV miejsce w konkursie „Mistrzostwa Europy w Cateringu”
  • III miejsce w konkursie „Global Chef”
  • Udział w Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie jako Trener Reprezentacji Polski
sad